Project Description

Contemporary Family Garden, St Albans

For the family, following contemporary remodeling of their 1950’s house by Harvey Norman Architects, our clients wanted a garden design that reflected these changes. The house is open plan with a fuss-free internal layout. Sleek, with a naturally lit kitchen, their family room looks out over the garden, through a glazed curtain of doors.

Also, the house now contains a granny annex. This contemporary garden’s design now reflects the multi-generational use.

Sloping features provide access points for a mobility scooter. For family and friends, the garden provides entertaining areas. Artificial grass combats the issue of the heavy shade cast by neighbouring, tall, ash trees.

The design includes an outdoor dining and barbecue area, with dark grey limestone paving. Bordering the large lawn area are raised, rendered, grey steel beds. This provides attractive, low maintenance planting.

In the centre is a south facing, semi-enclosed sitting area. This is low and rendered stone plinth. Positioned closer to the house, a ‘floating’ cedar seat surrounds a fire-pit. Raised beds with Mediterranean style plants, provide a backdrop of olive trees, grasses, lavenders, salvias and perennials.

Family garden plan